- Strona główna
- Kluczowe składnik
- Kwasy
- Kwas linolowy
Kwas linolowy
Co to za składnik: Kwas linolowy (omega‑6) to niezbędny kwas tłuszczowy wspierający barierę skórną.
Jak działa w kosmetykach: Reguluje funkcje bariery lipidowej, pomaga ograniczać zaskórniki i wspiera elastyczność.
Dlaczego i kiedy warto go stosować: Szczególnie przydatny dla cer tłustych/dehydratowanych oraz z naruszoną barierą.
Jak stosować kosmetyki z tym składnikiem: Stosuj w lekkich olejkach/serach; można łączyć z retinoidami dla zmniejszenia podrażnień.
Filtruj
