- Strona główna
- Kluczowe składnik
- Laktoferyna
Laktoferyna
Laktoferyna to naturalna glikoproteina o szerokim spektrum działania przeciwbakteryjnego, przeciwzapalnego i rozjaśniającego. Hamuje rozwój bakterii Cutibacterium acnes – głównego czynnika wywołującego trądzik – oraz ogranicza wydzielanie sebum o około 30%.
Dodatkowo laktoferyna wspomaga rozjaśnianie skóry, hamując aktywność tyrozynazy – enzymu odpowiedzialnego za produkcję melaniny – co prowadzi do redukcji przebarwień potrądzikowych i poprawy kolorytu cery.
Co to za składnik: Laktoferyna to naturalne białko o właściwościach antybakteryjnych, przeciwzapalnych i przeciwwirusowych.
Jak działa w kosmetykach: Ogranicza rozwój bakterii Cutibakterium acnes i Malassezia. Wspiera regenerację skóry oraz redukuje zmiany pozapalne.
Dlaczego i kiedy warto go stosować: Dla cer problematycznych i wrażliwych, wymagających delikatnego wsparcia.
Jak stosować kosmetyki z tym składnikiem: Stosuj punktowo lub na całą twarz, a także na miejsca zmienione chorobowo np. ramiona, plecy czy pośladki.
Kategoria Atrybut
Kondycja Skóry / Problem
Linia Kosmetyków
Okolice
Producent
Rodzaj Skóry
Typ Produktu
Cena
Laktoferyna to naturalna glikoproteina o szerokim spektrum działania przeciwbakteryjnego, przeciwzapalnego i rozjaśniającego. Hamuje rozwój bakterii Cutibacterium acnes – głównego czynnika wywołującego trądzik – oraz ogranicza wydzielanie sebum o około 30%.
Dodatkowo laktoferyna wspomaga rozjaśnianie skóry, hamując aktywność tyrozynazy – enzymu odpowiedzialnego za produkcję melaniny – co prowadzi do redukcji przebarwień potrądzikowych i poprawy kolorytu cery.
